Traian Băsescu: Sunt zece companii care au licenţă pentru gazele de şist din România

Americanii de la Chevron nu sunt singurii interesaţi de gaze de şist în România. Traian Băsescu spune că sunt 10 companii care au astfel de licenţe.

Piedica vine de la ruşi, mai exact de la Gazprom. Preşedintele ţării a declarat că gigantul rus are tot interesul că România să nu exploateze gazele din Marea Neagră, nici gazele de şist.

Şi asta pentru că, astfel, ar putea deveni exportator şi, implicit, ar putea alimenta cu gaze o parte din piaţa Gazprom.

„Indiscutabil, Gazprom are tot interesul ca România să nu exploateze nici gazele din Marea Neagră, nici gazele de şist, pentru că poate deveni exportator şi poate suplini o parte din piaţa Gazprom”, a afirmat Traian Băsescu.

„Sunt zece companii care au licenţă pentru gazele de şist. Nu ştiu de ce toată lumea e focusată pe compania americană Chevron”, a menţionat el.

„Nu avem niciun protest că Lukoil are o concesiune în Marea Neagră pentru gaze naturale şi de şist, are un perimetru foarte mare. Nimic ce este rusesc nu este atins, orice este american este subiect de…„, a adăugat Băsescu.

Reprezentanţii Agenţiei pentru resurse Minerale au declarat, pentru TVR, că nu există licenţe special date pentru gaze de şist, ci pentru hidrocarburi în general. Printre companiile care deja fac analize în acest sens se numără Romgaz, Lukoil sau Sterling.