Mioriţa bate filmul

drill

de Moise Guran

Într-un episod în care mai bate și filmul viața, întâmplarea face că exact ieri, când în comuna Pungești din Vaslui sătenii se revoltau împotriva începerii exploatărilor de gaze ale Chevron, 400 sute de kilometri mai la vest, în orașul Sibiu din județul Sibiu, rula filmul Drill, Baby Drill, al regizorului polonez Lech Kowalski. Acesta a prezentat la festivalul de film documentar Astra exact povestea unor țărani din satul Zurawlow, aflat 721 de kilometri mai la nord, nord vest de Pungești, în Polonia. În această vară utilajele Chevron s-au dus și acolo să-și înceapă forajul pentru gazele de șist, iar sătenii s-au răsculat exact ca la Pungești. Regizorul Lech Kowalski n-a făcut decât să filmeze evenimentele.
Și acolo Chevron și-a suspendat explorarea la fel cum a anunțat acum în România. Există totuși o mică mare diferență. Primarul din Zurawlow a refuzat să acorde autorizație de construcție, în vreme ce primarul din Pungești s-a ascuns într-un concediu, căci terenul pe care urma să fie instalată sonda era chiar al lui. În Polonia autoritatea locală se luptă legal cu americanii, în România, autoritatea și locală și centrală au predat steagul, lăsându-i pe săteni singuri în fața uneia dintre cele mai mari corporații mondiale.
În toată povestea asta cu gazele de șist există atât de multe și atât de mari interese, încât oricum te-ai răsuci n-ai cum să nu calci fie un Chevron, fie un Gazprom pe coadă. Dar ceea ce-l doare poate cel mai tare pe mioriticul nostru răsculat este singurătatea în fața unei astfel de situații. Dacă ar avea și el un lider care să țină cu el, ori la Primărie, ori la Prefectură, ori la Guvern, parcă nici Miorița n-ar mai fi o poveste atât de stupidă. Și nici Jandarmeria n-ar mai fi obligată să fie câinele trădător.