Ajută România!: Teodor Tulpan, salvamontistul care a ajutat sute de turişti rătăciţi

A escaladat cei mai înalţi munţi ai lumii, în frunte cu Everestul. În cei 20 de ani de când a devenit salvamontist, a salvat sute de turişti rătăciţi, iar în timpul liber dă gratuit lecţii de alpinism. Teodor Tulpan este voluntar prin definiţie. Pentru toate aceste lucruri nu cere în schimb decât un simplu „mulţumesc”.

Teodor Tulpan este printre primii români care au escaladat Everestul. Pasiunea pentru munte l-a ghidat, rând pe rând, pe cele mai periculoase cărări. „Botezul muntelui” l-a primit în România, cu 20 de ani în urmă, când a decis să se alăture, ca voluntar, salvamontiştilor sibieni.

Teodor Tulpan: „Eu am considerat totdeauna că merită să faci ceva pentru semenii tăi, la fel cum şi eu am fost salvat de multe ori din situaţii critice – am primit apă, sau baterie de lanternă sau un bec, sau am fost dus cu targa de colegii mei”.

Este unul dintre cei 10 instructori acreditaţi de Şcoala Naţională de Salvamont. Un statut pe care l-a câştigat cu greu, după ani de zile de străbătut cărările Munţilor Carpaţi. A salvat zeci de vieţi şi a îndrumat sute de turişti.

Astăzi, Teodor Tulpan ajută tinerii să cunoască pericolele la care se expun atunci când se aventurează pe stânci. Totul, ca voluntar.

Salvamontistul crede că tinerii ar trebui să înveţe la şcoală despre importanţa acţiunilor altruiste.

Dacă aţi participat la o acţiune de voluntariat sau ştiţi o poveste care v-a impresionat, vă invităm să ne scrieţi. Intraţi pe pagina noastră de Facebook şi în secţiunea unde veţi găsi toate reportajele campaniei „Ajută România”. Aşteptăm opinii despre viitoarea lege a voluntariatului.