Ambasadorul Franţei: Românilor le e greu să accepte că romii sunt români şi romilor, că sunt români

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, îndeamnă la un plus de reţinere în dezbaterile privind intrarea României în spaţiul Schengen şi în cele privind situaţia romilor, într-un interviu acordat Agerpres. Franţa este al treilea partener comercial al României. Marile grupuri franceze sunt prezente în toate domeniile esenţiale de activitate ale economiei româneşti.

E un subiect despre care se vorbeşte mult în ultimele săptămâni – dosarul Schengen. Au fost declaraţii ale politicienilor din Franţa. Declaraţiile făcute de primul-ministru, de ministrul de Interne reprezintă poziţia oficială a Franţei?

Cred că trebuie să spunem foarte clar, de la început, ce este Schengen. Mulţi vorbesc despre asta fără să ştie despre ce e vorba. În plus, se amestecă multe aspecte. Schengen este o chestiune tehnică, care, în timp, a devenit o chestiune politică – o chestiune de politică internă aici, în România, şi în mare parte din statele europene, mai ales când se apropie alegeri. Azi, pentru România, să nu fie în Schengen înseamnă, concret, că cei care merg într-un stat membru Schengen sunt nevoiţi să stea să le fie controlate paşapoartele. Asta înseamnă apartenenţa la Schengen. Decizia în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen pentru România, dar şi Bulgaria (vă reamintesc că cele două state sunt legate) va fi luată într-un Consiliu la care vor participa toate statele membre. Iar decizia va fi colegială. Cred că azi este urgent să aşteptăm această decizie colegială şi e şi mai important să nu amestecăm lucrurile. Să nu facem un amalgam între această chestiune tehnică, ce priveşte libera circulaţie, un drept care vine din calitatea de stat membru al UE, şi în fine, un ultim aspect care e legat de toate acestea este dreptul de muncă – ce va fi acordat pentru muncitorii români în alte state membre ale UE, şi în Franţa, de la 1 ianuarie 2014.