Kovesi, la TVR: Încetarea delegării celor doi procurori a creat vulnerabilitate în DNA

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a vorbit despre felul în care a fost percepută măsura înlocuirii procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru în emisiunea „La vârf”, de miercuri seara, de pe TVR1.

Încetarea delegării pe funcţie a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru a creat o vulnerabilitate şi a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi .

Dar nu aceasta este principala problemă, ci modalitatea în care s-a făcut această înlocuire. Potrivit regulamentului DNA, procurorul-şef are şi atribuţii de a recomanda procurorului general delegări în funcţii de conducere. Cu privire la încetarea acestor ordine de delegare, nu a fost cerută nicio astfel de recomandare şi nu a fost cerută nicio recomandare nici pentru numirea celorlalţi doi procurori şefi care au fost delegaţi. De la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, nicio delegare în funcţie nu s-a făcut fără o recomandare a procurorului-şef al DNA”, a spus şefa DNA.

Întrebată de Mihai Rădulescu dacă a discutat cu procurorul general Tiberiu Niţu înainte de ridicarea delegării celor doi procurori, Laura Codruţa Kovesi a răspuns:

„A discutat în momentul când m-a sunat şi mi-a spus că au încetat delegările celor celor doi procurori şi a delegat alţi procurori-şefi. I-am spus părerea pe care v-am spus-o şi dumneavoastră. N-am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi-a spus că e decizia pe care şi-o asumă şi că urmează să-mi trimită aceste ordine prin fax”.

„Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea. Nu am nimic personal, nu contest capacităţile celor doi procurori care au fost delegaţi în locul lor, dar modalitatea în care s-a procedat nu a fost corectă”.