Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională dispoziții din Codul Insolvenței

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională a României dispoziții din Codul insolvenței. Art. 81 (alin.3) și art. 348 din din OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență contravin art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţia României, se arată în motivarea excepţiei de neconstituţionalitate.

Excepția de neconstituționalitate se referă la art. 81, alin. 3 și art. 348 din OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, potrivit site-ului Avocatului Poporului.

Mai jos, comunicatul de presă integral al Avocatului Poporului:

Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a art. 81 alin. (3) şi a art. 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţie, privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii.

În calitatea sa de unică autoritate de jurisdicţie constituţională în România, Curtea Constituţională urmează a se pronunţa asupra constituţionalităţii art. 81 alin. (3) şi a art. 348 din Ordonanţa urgenţă a Guvernului nr. 91/2013.

În documentul de motivare a excepţiei de neconstituţionalitate instituţia Avocatul Poporului precizează: