Ambasadorul Jinga, în Huffington Post: Statisticile înşelătoare le strică reputaţia românilor

Românii care muncesc din greu în Marea Britanie au viaţa şi reputaţia lor ruinate de statistici înşelătoare şi de retorica ‘alarmistă’ din partea mass-media şi politicienilor, susţine ambasadorul român la Londra, notează huffingtonpost.co.uk, în ediţia de luni.

Într-un articol publicat de The Huffington Post UK, dr. Ion Jinga arată că nu există nicio dovadă care să sugereze o creştere a criminalităţii de când românii au început să se stabilească în Marea Britanie şi adaugă că statisticile sunt deliberat manipulate pentru a-i prezenta pe conaţionalii săi într-o lumină proastă.

O parte din mass-media îi asociază în mod disproporţionat pe imigranţi cu furturile şi cerşetoria, dar acestea sunt fenomene ce afectează toate marile oraşe din cele mai vechi timpuri. Ele nici nu au apărut în ultimii ani în Europa şi nici nu sunt legate de comunităţile din Europa de Est care s-au stabilit în ţările occidentale. Din păcate, informaţia distorsionată şi tendenţioasă despre un „val de crime” după 1 ianuarie 2014 le deteriorează viaţa şi reputaţia’

‘Un exemplu ilustrativ este afirmaţia făcută de politicieni al căror scop asumat este acela de a provoca un cutremur în Marea Britanie ieşind din UE şi trimiţând străinii înapoi în ţările lor de origine: 27.000 de români au fost arestaţi în ultimii cinci ani. În primul rând, „arestat” este foarte diferit de „acuzat” sau „condamnat”‘.

‘O simplă verificare a CI  în trafic devine o „arestare” în statistici dacă ţi se cere să mergi la secţia de poliţie pentru verificarea identităţii, chiar dacă eşti eliberat imediat după aceea. În al doilea rând, aceasta nu înseamnă că 27.000 de români au fost „arestaţi” deoarece, în multe cazuri, aceeaşi persoană a fost arestată de mai multe ori.