Prietenul, la nevoie, îți dă și o lege

de Moise Guran

Conflictul dintre Realitatea TV și RTV tranșat prin așa-numitul cod al insolvenței ar fi și amuzant dacă n-ar fi ultimul dintr-o serie de legi făcute cu dedicație pentru interesele politice ale premierului Victor Ponta. O să dau pentru dumneavoastră timpul înapoi trei ani, în toamna anului 2010, atunci când Sorin Ovidiu Vântu era pe punctul de a pierde controlul asupra Realității TV, iar cele două forțe politice dominante se străduiau fiecare să și-o anexeze. Îmi amintesc perfect weekendul în care au început să circule zvonuri că Sorin Oancea și Cristian Burci sunt pe punctul de a-și adjudeca Realitatea, pentru ca imediat după aceea să aflăm că Sebi Ghiță, amicul premierului Victor Ponta a bătut palma cu Vântu. A fost o salvare in extremis (ca să nu ajungă Realitatea pe mâna lui Băsescu, cum zicea chiar Ponta atunci), care l-a costat pe Ghiță vreo 30 de milioane de euro. Omul n-a cumpăra Realitatea ci a luat-o într-un soi de gestiune, îngropând uriașa sumă fără nicio garanție și servindu-I lui Vântu ocazia perfectă de a mai da o țeapă. Nici Oancea nici Burci și nici chiar Ghiță nu ar fi putut face o afacere atât de proastă. Cum adică să bagi bani într-o afacere falimentată de Vântu, tatăl tuturor țepelor din România? Pentru Ponta miza era una politică, pentru Sebi erau banii lui. Dar prietenul e prieten și Sebi chiar și-a pus banii pe Ponta.

Bineînțeles că la un an și ceva după aceste evenimente Ghiță a rămas și fără banii respectivi și fără Realitatea dar își atinsese scopul – Victor Ponta devenise premier. Astăzi Sebi Ghiță are o altă televiziune care se numește RTV și care nu a reușit încă să-și scoată investiția, dar se luptă pe cotă de piață cu o Realitatea aflată în insolvență. Ghiță și Realitatea se judecă în mai multe procese, căci probabil aceasta este cea mai mare țeapă luată de tânărul milionar în toată cariera lui. O afacere în care a intrat însă pentru că Victor Ponta i-a cerut asta acum trei ani. Publicul larg nu știe aceste detalii, dar acum că le-ați aflat, nu vi se pare că prin noul Cod al Insolvenței Ponta își achită datoriile față de prietenul său Sebi Ghiță? N-am nimic cu Sebi, dar am o mare problemă cu Ponta. Bineînțeles că Realitatea trebuie să-și plătească datoriile, indiferent că o patronează Vântu, Ghiță, Gușă sau oricine altcineva, dar e foarte urât când un premier folosește guvernarea ca și cum ar fi primit națiunea în arendă și o are de împărțit cu prietenii. Pasajul introdus suplimentar în Codul Insolvenței servește perfect interesul lui Ghiță și face din acesta o lege cu dedicație. Dar ce e prima dată? Ordonanța Voiculescu cu publicitatea în tv ce vi s-a părut că a fost? Tot o lege cu dedicație evidentă. Proiectul Roșia Montană ce vi se pare că este?

Dincolo însă de aceste conflicte între ei și ai lor, adevărata problemă este că altceva Victor Ponta nu a prea a guvernat. Iar timpul trece.