18 afișări

A venit toamna. Şi se anunţă una urâtă!

de Moise Guran

România se află cel mai probabil în fața unei crize politice, iar noi cetățenii de rând trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău. Astfel de situații am mai trăit iar efectele lor economice au fost devastatoare. Să mă explic… Indiferent de gestul Procurorului General de a-i schimba din funții pe procurorii DNA, dosarul referendumului este pe un drum fără de întoarcere. Și la fel pare a fi de acum soarta vicepremierului Liviu Dragnea. Nu e relevant dacă acesta va fi sau nu judecat, dacă va fi sau nu condamnat, dacă dosarul are sau nu probe suficiente, Dragnea va fi suspendat din funcție de Traian Băsescu. Este o prevedere constituțională imperativă pe care nici măcar președintele nu are voie să o negocieze. Întârzierea preşedintelui într-o poziţie publică anunţată îmi sugerează totuşi o negociere. Atâta doar că Dragnea este conducătorul de facto al unui PSD a cărui forță financiară stă în județe, în puternicii baroni locali și în banii manevrați de aceștia. O fi sau nu Victor Ponta liderul de la televizor dar Dragnea este conducătorul. Nici nu vreau să știu care va fi replica lui Dragnea dar sunt convins că ea va exista, că nu va muri în tăcere, așteptând liniștit ca Justiția să dea o sentință în privința sa. De altfel vestitorul suspendării, Dan Voiculescu, a şi fost trimis cu o declaraţie-balon de încercare în acest sens.

Iminenta suspendare din funcție a lui Dragnea va relansa un război total între Guvern și Președinție, un război în care vor fi trase personalități și instituții europene, cu efecte care pot fi grave asupra țării noastre. Probabil acesta va fi preambulul unei campanii electorale pe viață și pe moarte, una în care politicienii vor sacrifica și economie și stabilitate financiară pentru războiul lor. Anul trecut în vara suspendării cursul de schimb s-a ridicat la cer, iar România a înregistrat un trimestru de scădere economică. Din fericire doar unul.

Acum riscăm o criză care ar putea dura până la alegerile de la finalul lui 2014. Să ne punem așadar cu toții centurile de siguranță căci a venit toamna. Toamna politică.