Basarabia e România. E timpul să o demonstrăm

blog vin

de Moise Guran

Pentru prima dată autoritățile române își iau mai în serios rolul de avocat și ajutor al Republicii Moldova într-o situație de criză. Cum rușii au interzis importurile de vinuri din țara vecină, Moldova riscă acum o criză de proporții, căci vinul este principalul produs de export. Așa s-a întâmplat și în 2006 și atunci iar criza de atunci s-a suprapus unui an agricol prost. Confruntată cu foametea în cel mai pur sens al cuvântului, Moldova a cerut atunci ajutor internațional, iar România a trimis prima grâne, în ciuda faptului că președintele Voronin avea numai cuvinte urâte despre țara noastră. Acum, prin blocarea vinului moldovenesc, Rusia încearcă să pună la respect o țară care face cel mai important pas în integrarea europeană – acordul de liber schimb.

Europenii au înțeles situația de șantaj în care se află Moldova și astăzi Comisia Europeană a propus liberalizarea de urgență a importurilor de vin din Moldova. Desigur, Dacian Cioloș, comisarul român pentru agricultură a avut un cuvânt greu de spus. Ieri ministrul român al agriculturii și alimentației, Daniel Constantin, a făcut un apel la hipermarketurile și rețelele comerciale din România să aducă pe rafturile de la noi vin din Republica Moldova. Un apel similar a făcut acum câteva zile ministrul de externe.

Moldova are o producție de vin uriașă, similară cu cea a României, dar potențialul de consum intern este mult mai mic. Rusia absorbea jumătate din exporturile moldovenești de vin, iar fără aceste vânzări Moldova riscă o prăbușire a contului curent. Însă dincolo de Bruxelles și de București, dincolo de apeluri și de decizia hipermarketurilor de la noi, cei care au puterea să salveze Moldova sunteți dumneavoastră consumatorii români. Dacă veți avea curiozitatea să căutați pe rafturi și să plătiți pentru o sticlă de vin moldovenesc va fi ca și cum ați ciocni un pahar peste Prut, cu românii de acolo. E timpul să o spunem deschis, moldovenii sunt români, iar vinul lor este vin românesc.