Turism, cultură şi agrement la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia

La 14 km de Bucureşti, la Mogoşoaia, în mijlocul unui frumos parc cultural şi de agrement, se află complexul Palatelor Brancoveneşti, cea mai rafinată expresie a stilului arhitectural brâncovenesc, o combinație de elemente venețiene şi otomane.

Mogoşoaia nu este numai o locuinţă domnească, decor singuratic al unei mari cârmuiri. Mogoşoaia este un domeniu, un colţ întreg de ţară, un peisagiu ieşit dintr-o evocare, înfaptuit prin râvna creatoare a unui şir de generaţii. Mogoşoaia nu este numai înfăţişarea unui trecut, dar tot atât şi expresia unui prezent viu, mărturia unei deveniri. Iată de ce Mogoşoaia are un loc aparte printre monumentele istorice ale Romaniei” – astfel era descris Palatul de la Mogoşoaia de catre eruditul arhitect G.M. Cantacuzino.

Dintre toate reşedinţele lui Constantin Brâncoveanu, Potlogi, Doiceşti, Brâncoveni sau Sâmbăta de Sus, cel mai bine s-a păstrat cea de la Mogoşoaia care astăzi este excepţional pusă în valoare de Centrul Cultural care o adminstrează.

Întregul complex de la Mogoşoaia atrage, în special la sfârşit de săptămâna, vizitatorii, turiştii şi localnicii prin valoarea culturală şi istorică a valorosului patrimoniu arhitectural şi artistic al Palatelor Brâncoveneşti, prin spectacolele, concertele şi expoziţiile permanent amenajate în incintele complexului, dar şi prin cadrul natural pitoresc care sunt un minunat loc de relaxare.

În 20 septembrie 2013 Palatul Brâcovenesc de la Mogoşoaia a marcat 311 ani de la existenţă.