Privind atent la paiul din ochiul altuia
de Moise Guran
Prins într-o argumentație cu ministrul IMM-urilor, doamna Maria Grapini, domnul Adrian Vasilescu a încercat să îi explice că BNR nu e un fel de minister care poate da ordin băncilor să crediteze producția în loc să dea credite pentru consum. Vasilescu a fost de acord că o bancă poate lua decizii proaste la vârf, dar n-a fost de acord cu faptul că Banca Centrală ar avea o vină în toată povestea asta. Doamnei Grapini i-a mai rămas așadar speranța că ne vom întoarce în anul 2008, atunci când băncile te rugau cu bani, indiferent dacă voiai să îți iei un televizor sau un utilaj pentru producție.
Problema este totuși în curtea BNR iar dacă doamna Grapini n-a putut să-i demonstreze asta domnului Vasilescu, vă propun o abordare oarecum diferită. Se dă o bancă uriașă din sistemul nostru, plină de credite și ipotecare și de consum și în euro și în dolari și în franci elvețieni, acordate evident înainte de criză. În prezent banca respectivă nu mai dă credite decât în lei, pentru că nivelul de risc pe valute este oricum uriaș – unul din patru credite nu se mai restituie. Acum să luăm de contra exemplu o altă bancă, ceva mai micuță, una care îți dă credit și fără garanție ipotecară, dar cu condiția să ai un plan bun de afaceri, să fii serios și să dai banii înapoi. Raportul creditelor neperformante este de trei ori mai mic. Eu nu vă spun numele celor două bănci luate de exemplu dar să fiți convinși că domnul Vasilescu le știe, domnul Cinteză șeful supravegherii de la BNR le știe și, pot să bag mâna în foc că le știe și guvernatorul Mugur Isărescu.
E foarte frumos când domnii Vasilescu și Isărescu ne vorbesc despre muncă și despre modelul de performanță, dar devine imposibil de înțeles de ce ei ridică din umeri atunci când eșuează să impună și poate chiar să reglementeze un astfel de model chiar în domeniul bancar, pe care îl păstoresc. Cred că IMM-urile doamnei Grapini ar găsi mult mai ușor finanțare dacă BNR ar cuteza să le spună bancherilor așa Da, sau așa Nu.