Europa în era matriarhatului german

merkel blog

de Moise Guran

Ați urmărit zâmbetul reținut al doamnei Merkel, după ce s-a anunțat că peste 20 de milioane de germani i-au dat un vot de încredere? Matriarhatul bunicuței de fier va avea o influență puternică asupra întregului continent. Primul efect pe care mai mult îl bănuiesc este stoparea ascensiunii partidelor de stânga, care luaseră avânt după victoria lui Hollande în Franța, dar care au pierdut grav din turație după ce s-a dovedit că președinte Francois nu prea are soluții de stânga funcționale. Că n-a redus de fapt austeritatea și că taxele sale pe averi nu i-au adus mai mulți bani ci o plecare a banilor impozabili.

Al doilea efect al scorului alegerilor din Germania este unul psihologic și ține mai mult de personalitatea puternică a doamnei Angela Merkel. Germanizarea Europei este de acum iminentă. Nu luați în tragic termenul germanizare căci eu mă refer la modul de organizare mai ales financiară și fiscală. Europa va deveni în următorii ani o uniune fiscală sau nu va mai fi deloc o Europă unită. Supraviețuirea monedei Euro depinde în mod critic de asta. Iar dacă noi ceilalți, români, greci, italieni sau spanioli vom fi impozitați ca nemții, atunci vom fi nevoiți să muncim ca ei. Acest gen de reformă va fi însă mult mai greu de implementat căci noi ceilalți chiar nu suntem nemți și poate nici nu vrem să fim. Dacă nu vom ține pasul atunci vom resimți mult mai dur această schimbare decât ceea ce am numit până acum austeritate. Riscul de eșec este mare, iar în cazul în care partea mai sudică și mai latină a continentului va respinge filosofia fiscală germană, atunci ruperea zonei Euro chiar trebuie luată în calcul. Vă spuneam însă că această germanizare ar fi continuat și dacă Merkel pierdea alegerile iar la conducerea Germaniei veneau socialiștii. Faptul că bunicuța de fier a câștigat cu un scor excepțional dă Germaniei un ascendent psihologic și un boost complicatului plan numit de coeziune europeană.

Cum Merkel și Hollande sunt ca mamăl și tatăl Uniunii, în famila europeană copiii par a înțelege cum matriarhatul forte al doamnei Merkel este mult mai eficient decât patriarhatul simpatic, idealist dar cam rupt de realitate al domnului Hollande.