O furtună deturnată

de Moise Guran

euro leu directie

Euro încheie săptămâna la 4,46 de lei și, deși nu pare, de data asta cred că avem de a face cu o schimbare temporară de tendință. E un nivel foarte apropiat de cel de vinerea trecută dar vă rog să mă credeți, săptămâna n-a fost tocmai calmă.

EURO DOLAR

Mai țineți minte valul de creștere a cursului din luna iunie? El a fost provocat atunci de teama unei aprecieri a dolarului și de o ieșire a banilor de pe piețele mai mici în căutarea monedei americane. Ei bine americanii se uită acum cu oarecare îngrijorare la cifrele economiei lor și banca lor centrală a decis să mai amâne momentul scumpirii banilor. Asta a avut efectul unui uragan întors din drum și care a luat-o pur și simplu invers. Asa cum anticipam miercuri seara, joi dimineață de exemplu piața noastră valutară s-a deschis cu o cădere a euro de la aproape 4,48 și până aproape de 4,43. A revenit apoi treptat până la 4,46 cât este azi, dar asta doar pentru că cei care deja pariaseră pe căderea cursului și-au luat treptat profitul. Este foarte probabil ca începând de luni cursul să scadă din nou căci acum ne uităm spre un nivel de 4,40 de lei pentru un euro. Sper să nu mă înșel și de aceea vă recomand și dumneavoastră să nu încercați să speculați pe aceste fluctuații.

dolar leu

Pur informativ vă spun că dolarul a căzut de la 3,36 și pân la 3,28. Am o vagă senzație totuși că nu va coborî sub 3,1. Ș-apoi vorba arabului, oricât de jos ar fi dolarul, tot te apleci să-l iei.