De ce nu fac românii voluntariat? Sub 20% dintre români fac voluntariat

Mai puţin de 20% dintre români fac voluntariat. În Europa, suntem printre ţările cu cel mai scăzut nivel de implicare. Motive există! Voluntariatul este un concept destul de nou în România.

În anii ’90, singurii voluntari din ţara noastră erau străinii. Veniseră să aibă grija de copiii pe care o lume întreagă îi văzuse cât de greu le era în orfelinate.

Cred că fiecare voluntar care a intrat într-unul dintre aceste locuri a simtit acelaşi lucru: ştiai că în acea clădire sunt 230 de copii, dar când intrai simţeai goliciunea; nu se auzea niciun zgomot. Şi imediat după aceea te lovea mirosul, spune Linda Barr, voluntar din Scotia.

În Europa, cei mai activi voluntari au un nivel de trai ridicat, au un loc de muncă şi 20 de ani de şcoală, dar nu sunt neaparat tineri. În România, tinerii sunt singurii pe care ideea de voluntariat nu îi sperie. Semn că nu au prins perioada comunistă în care „munca patriotică” era impusă, deşi se numea „voluntară”. Aşa a ajuns voluntariatul o îndeletnicire nu foarte populară în România zilelor noastre.