Gabriel croşetează un război

europa fm

de Moise Guran

După ce Victor Ponta a anunțat că vor fi publicate toate documentele afacerii Roșia Montană, domnul Dan Șova a anunțat că sunt pe site-ul Ministerului Industriei încă din 2011. Toată lumea a sărit la ele ca la pâinea caldă, ca să vadă că, de fapt sunt doar actele publice de la Registrul Comerțului. Nici vorbă de licența de exploatare acordată de statul român companiei Minvest Deva când deja Statul știa că aceasta se obligase să o aducă în asocierea cu Gabriel. Imediat după aceea un oficial de la Toronto al companiei a supralicitat, declarând că 4 miliarde de dolari ar fi o sumă numai bună pe care să o ceară României dacă legea nu trece de Parlament. Până se hotărăște domnul Șova să scoată chiar toate documentele, așa cum i-a cerut Ponta, sunt câteva obsevații de făcut – în primul rând că Goldul a scos imediat colții. Nu mai croșetează șosetuțe pe la TV, sau nu numai asta, nu mai vrea să dea de lucru în România și să ne aducă 5 miliarde de dolari ci ne amenință pur și simplu devoalând situație pe ca care unii dintre noi au intuit-o. O țară întreagă este prizoniera acestei companii, sau cel puțin asta vrea să ne facă Goldul să credem. Era frumos când era numai lapte și miere dar, dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem și vă vom face să plătiți această ieșire din lesă.

Cazul celor de la Gold este departe de a fi atât de puternic precum vor ei să ne facă să credem. În acordul de societate scrie clar că Roșia Montană Gold Corporation se dizolvă dacă nu reușește să ia acordurile de exploatare conforme cu legislația română. Pentru că nu a reușit a apărut necesitatea acestei legi introduse în Parlament, o lege care în esență spune că această exploatare nu trebuie să respecte celelalte legi. Sesizând asta ministerul justiției a criticat-o dur, dar guvernul a mers mai departe.
Și atunci, vă întrebați, de ce să nu mergem la luptă în instanță cu Goldul ăsta? Păi sincer să vă spun, de un singur lucru mi-e teamă… În general statul român pierde toate procesele… Nu că e prost, nu că n-ar avea experți ca un Bogdan Aurescu în astfel de cazuri, ci pentru că și SRI și Parchetul și Aurescu sunt în subordinea unor politruci. Dacă și aceste instituții ar fi eliberate, abia atunci am afla adevăruri crunte despre această afacere, dar am fi capabili să mergem fără teamă și într-un război în instanțele internaționale.