Comunicat TVR: Televiziunea Română reflectă echilibrat subiectul exploatării de la Roşia Montană

Direcţia Ştiri şi redacţiile de Ştiri ale studiourilor teritoriale TVR au realizat şi difuzat, în perioada 27 august (data la care proiectul exploatării de la Roşia Montană a fost aprobat de Guvern) – 7 septembrie 2013, peste 60 de materiale jurnalistice (ştiri, reportaje, emisiuni de dezbatere) prin care subiectul Roşia Montană a fost reflectat echilibrat. Materialele jurnalistice care au abordat subiectul Roşia Montană au putut fi urmărite pe toate canalele TVR naţionale şi regionale. Televiziunea Română are cinci studiouri teritoriale prin intermediul cărora a acoperit subiectul în discuţie la nivel naţional, oferind telespectatorilor informaţii complete despre protestele din toate zonele, dar şi analize ale unor invitaţi din cadrul dezbaterilor organziate în platou.

De asemenea, în perioada monitorizată, echipa site-ului de ştiri al Televiziunii Române a realizat şi postat 24 de ştiri având ca subiect proiectul Roşia Montană, inclusiv protestul din faţa TVR din seara de 7 septembrie 2013.

Interesul public, pluralismul ideilor şi opiniilor şi practica responsabilă a jurnalismului sunt principalele valori pe care televiziunea publică îşi axează activitatea.

Prin programele sale, postul public de televiziune îşi respectă misiunea, aceea de a informa corect şi obiectiv cu privire la toate subiectele de interes public.

Agenda editorială a canalelor televiziunii publice aparţine strict profesioniştilor cu răspundere editorială din TVR, aceştia stabilind-o în funcţie de tipul evenimentelor aflate în desfăşurare, impactul acestora (local, naţional sau internaţional) şi gradul de interes pe care îl prezintă în acel moment. Prin legea de funcţionare a Televiziunii Române, intruziunea managementului instituţiei sau a oricărei alte persoane, care nu are atribuţii editoriale în TVR, în politica editorială este interzisă.

TVR încurajează dreptul la liberă exprimare şi îşi propune să reprezinte o platformă reală de dezbatere pentru toate subiectele importante, ca parte a misiunii sale de serviciu public de televiziune.