19 afișări

În aşteptarea unei legi coerente

ponta blog rosia montana

de Moise Guran

Premierul Victor Ponta a lăsat de înțeles că trimiterea unui proiect de lege în Parlament pentru demararea proiectului Roșia Montană ar fi în fapt o modalitate de a trage de timp, căci altfel Guvernul ar fi fost nevoit să le plătească investitorilor canadieni despăgubiri. În acest moment știm cu toții faptul că ministerul Justiției trimisese Guvernului la jumătatea lunii august un aviz negativ pe acest proiect de lege inițiat de Dan Șova. Documentul respectiv, fără glumă vă spun, o adevărată operă de artă în materie juridică, demontează din toate punctele de vedere proiectul de lege pe care în final Guvernul și l-a asumat totuși, trimițându-l spre aprobare Parlamentului. Ca să nu fie nevoit să dea o hotărâre, spune Ponta acum, deși, un alt fan al proiectului, președintele Traian Băsescu, îl avertizase că, prin hotărâre s-a dat licența, prin hotărâre trebuie modificată și aprobată.

Undeva parcă este totuși o fractură logică în povestea asta… Nu vi se pare?

Deci Ponta a trimis o lege proastă în Parlament, plină de prevederi care încalcă de fapt Constituția și care fac derogări de la o groază de legi, cerând în același timp regim de utilitate publică de interes strategic pentru Proiectul Roșia Montană. Dacă legea trece e modifică implicit mai multe legi și obligă autoritățile publice locale și centrale să rezolve rapid toate aprobarile. Dacă legea nu trece, asta nu înseamnă că proiectul se opreșete. Un vot negativ în Parlament nu echivalează cu o interzicere a proiectului ci va repune Executivul în situația inițială, în care va trebui să dea o Hotărâre de Guvern.

Deci unde e logica? Că mie îmi scapă! Parcă îmi vine să cred că premierul Ponta e mai naiv decât se crede el însuși, iar deputatul Ponta e mai puțin abil decât îl bănuiește premierul.