Fie pâinea cât de rea, renunţăm la TVA

de Moise Guran

S-a mobilizat breasla brutarilor pentru ieftinirea națională a pâinii. Știți probabil cu toții că, de la 1 septembrie, se aplică un TVA de 9% la pâine, iar cea mai mare fabrică din România își face chiar reclamă cu un număr de telefon pe care l-a pus la dispoziția cetățenilor ca să reclame situații în care nu s-a ieftinit pâinea. Demersul, lăudabil desigur, este, așa cum vă spuneam parte a unui efort colectiv la patronatelor din morărit și panificație de reducerea evaziunii fiscale, astfel ca la finalul anului guvernul să nu zică vai, câți bani am pierdut, ne întoarcem la TVA-ul de 24%. Deși nu cred că brutarii vor reuși, aș vrea totuși să înțelegem cu toții că acest prim pas făcut de guvern trebuie continuat, indiferent de rezultatele de după patru luni în bugetul statului. Un TVA de 24% la alimentele de bază este o rușine pentru noi ca nație, căci el ridică în mod indirect fiscalitatea generală aplicată pe muncă. Și nici aia nu e mică.

Nimeni nu poate trăi cu aer și dacă de exemplu nu consumați pâine, tot mâncați carne, iar dacă nu mâncați carne tot trebuie să cumpărați lapte, produse vegetale sau de alt fel. Ceea ce încerc să vă spun este că acest TVA de 24% pe mâncare este inevitabil. Chiar dacă TVA-ul este taxă indirectă el devine mai direct decât impozitul pe salariu sau cel pe proprietate, căci, așa cum spuneam, nimeni nu poate trăi cu aer. În aproape toate țările europene TVA-ul este redus la alimentele de bază, sau e chiar zero și de aceea vă spuneam că pentru statul român este o rușine taxarea cetățeanului cu 24% din minimul necesar pentru a trăi. Indiferent cum se va reflecta în bugetul statului această reducere a TVA-ului la pâine, ea trebuie să rămână și să se generalizeze la toate produsele alimentare de bază.