Proceduri pentru ţărani

Piata-Crangasi

de Moise Guran

Cred că la ministerul agriculturii e un personaj rupt din Moromeții, care tot încearcă să-l reglementeze pe țăranul român. Problema e că nu prea devine după facultăți! În încercarea sa de a-l face pe țăranul român un producător modern de mărfuri alimentare, cu dări plătite la stat și un loc respectabil în societate, ministerul agriculturii s-a apucat să-i facă proceduri. Ce, nu știți ce-s alea proceduri? Hai dom’le că-i simplu… Te duci la primărie și primești un carnețel precum cel cu file de cec… Ce nici filele de cec nu știți cum sunt? E simplu insist… ori de câte ori țăranul vinde roșii, castraveți sau cartofi, pac! a rupt fila… Îi scrie acolo cumpărătorului ce i-a vândut. Ca să existe scripte, să poată veni fiscul și să vadă cine de unde a cumpărat… Nu-i vorba de impozite, e vorba că trebuie să trăiască și țăranul român mai organizat un pic… mai după proceduri, cum spuneam.

Desigur primăria sătească va elibera astfel de carnete numai adevăraților producători din sat. Nu și samsarilor care vin și dau o șpagă, cum dau acum pentru carnetele de producător pentru a putea vinde în piețe ca niște țărani adevărați.

Seara, înainte de culcare, ministerul agriculturii i-a făcut țăranului producător agricol program… Ca să nu se mai uite la toate prostiile de la televizor, ca să nu mai stea de o cinzeacă la crâșma satului, el trebui să facă o evidență a intrărilor și a ieșirilor… cum ar veni, cât am cules și cât am vândut. Să-și țină adică și el o contabilitate a roșiilor și a castraveților, că de aia trăiește în secolul 21.
Pentru ce toate astea, o să vă întrebați… Ei bine, toate astea pentru a-i asigura țăranului autentic 20% din mesele de vânzare în piețele agroalimentare ale orașelor. Că sunt prea mulți intermediari, zice ministerul!

Corect, sunt prea mulți intermediari… dar la așa proceduri vor fi și mai mulți. Pseudofacturile în filă de CEC, contabilitatea serală și birocrația impusă îl vor convinge pe țăranul nostru să-și dea marfa pe nimic din capul locului, decât să se mai lege la cap cu atâtea proceduri.