România Optimistă: O tânără va lansa primul ghid de reabilitare a clădirilor de patrimoniu

În septembrie va apărea primul ghid de reabilitare a clădirilor de patrimoniu din România. Va fi un îndrumar de 6 capitole în română, franceză şi engleză, pentru cei care au clădiri de patrimoniu şi vor să le salveze. Autoarea ghidului este o tânără arhitectă care şi-a dedicat ultimii şapte ani din viaţă salvării patrimoniului. Şi, care, astăzi speră ca măcar în parte, mentalităţile s-au schimbat în acest sector. În 2006, Loredana Brumă şi şapte colegi de la Facultatea de Arhitectură din Capitală s-au apucat să fotografieze şi să inventarieze clădirile construite în ultimele două secole, care au rezistat la cutremure şi războaie, dar au rămas neconsolidate. Au luat Bucureştiul la pas şi, din banii lor de buzunar, au cumpărat un aparat foto şi filme. Studenţii făceau acest lucru în timpul liber, fără să fie obligaţi de profesori sau părinţi. Îşi doreau să salveze patrimoniul.Aşa s-a născut proiectul „Case care plâng”. Fotografiile au fost expuse în staţii de metrou, pe stradă sau în locuri în care atrăgeau atenţia oamenilor şi autorităţilor. În primii trei ani au reuşit să inventarieze aproape 3.000 de clădiri. Şi au făcut cunoscute valoroasele lor poveşti.

După şapte ani, ne-am întors în locurile din care Loredana Brumă a început lupta sa. Şi, chiar dacă astăzi nu-i mai are aproape pe vreunul dintre colegii ei, continuă cu acelaşi optimism.

Ea va lansa prima, la jumătatea lunii septembrie, ghidul de reabilitare a clădirilor de patrimoniu din România. O carte de analiză şi observare urbană, legislaţie, surse de finanţare, tehnici durabile de reabilitare, modele autohtone de bună practică în reabilitare, programe şi politici internaţionale.