EXCLUSIVITATE TVR: Miercuri, la Telejurnalul de la ora 20, interviu cu inginerul care a lucrat cu Henri Coandă la sistemul de transport prin tub vidat

Sistemul de transport de persoane prin tub vidat, la care inginerii români au visat acum câteva decenii, este aproape de implementare în SUA. Inginerul Dan Ionescu, cel care a lucrat cu Henri Coandă la sistemul de transport prin tub vidat, a stat de vorbă cu jurnalista TVR Alexandra Bogdan. Dan Ionescu a avut privilegiul de a se plimba prin acest tub în anii ’80. Urmăriţi reportajul jurnalistei TVR în Telejurnalul de la ora 20.00, de miercuri, 21 august.

Henri Coandă intenţiona să construiască un sistem prin care 60 de kilometri să fie parcurşi în … 7 minute. Sistemul de transport de persoane prin tub vidat, la care inginerii români au lucrat acum câteva decenii, este aproape de implementare în Statele Unite ale Americii.

Elon Musk, un inventator american, a anunţat, săptămâna trecută, că a pus la punct ceea ce el a numit Hyperloop, un vehicul pe bază de energie solară care să transporte oamenii la distanţe mari, cu viteze aproapiate de cea a sunetului.

Maşinăria imaginată de Coandă ar fi ajuns la 500 km/h. Nicolae Ceauşescu a spus că nu s-ar urca în aşa ceva, că i-ar fi frică. În plus, tocmai începuse lucrările la metrou, care erau extrem de costisitoare.