România Optimistă: Sturionii din Giarmata, celebri până în Etiopia

Au început să crească sturioni în urmă cu şase ani. Acum, au în bazinele de incubaţie mii de exemplare. Afacerea de familie de la Giarmata, din judeţul Timiş, cere multă răbdare, dar investitorii spun că merită.

Gerald Buchert a avut până în 2010 o firmă de construcţii. Însă piaţa a căzut dramatic. Mai mult de nevoie, a trebuit să înceapă altceva. După ce s-a sfătuit cu familia, au hotărât să îşi facă o fermă de sturioni. Mai ales că germenii afacerii apăruseră în 2007. O afacere care, bine pusă la punct, le-ar fi putut aduce profit pe tot parcursul anului.

Fiecare membru al familiei şi-a adus contribuţia. De exemplu, fiul Paul, arhitect de meserie, a fost cel care a proiectat complexul.

În cele 48 de bazine întinse pe aproape două hectare, sunt crescuţi 20.000 de sturioni. Banii au fost obţinuţi în mare parte din fonduri europene. Însă a fost nevoie şi de bani proprii.

Cu toate piedicile, familia Buchert se declară optimistă. De altfel, lucrările la definivarea complexului de creştere şi industrializare sunt în toi. Doar halele de creştere vor avea nevoie de o adevărată fabrica pentru asigurarea conditiilor propice: de la căldura, la calitatea apei.

Familia Buchert speră ca întreg complexul să funcţioneze la capacitate maximă de la anul. Ei estimează o producţie de 250 de tone de carne şi până la cinci tone de icre pe an.Un kilogram de icre negre se vinde de la 3.500 de euro, iar cererea e mare.

Ştirile TVR vă propun, pe toata durata verii, campania „România Optimistă”. De luni până vineri, la Telejurnalul de seară vă spunem poveştile unor oameni de lângă noi, care, prin perseverenţă, curaj, iniţiativă şi generozitate, au reuşit să schimbe în bine vieţile lor şi pe ale celor din jur, au construit lucruri durabile şi de impact.

În acelaşi timp, vă invităm să interveniţi, să ne scrieţi, pe site-ul nostru stiriletvr.ro şi pe pagina de Facebook, propriile experienţe dintr-o Românie optimistă.