România Optimistă: Un român a refăcut zeci de locomotive de epocă şi a deschis un muzeu la Dej

Pasiunea pentru trenurile de epocă a dus la crearea unui adevărat muzeu. Este vorba despre un angajat al CFR din Dej. El a strâns de-a lungul timpului 20 de locomotive şi vagoane vechi pe care le-a recondiţionat şi apoi le-a expus.

Subiectul ne-a fost propus de Nicoleta Dorobanţu, o telespectatoare fidelă a Telejurnalului.

Locomotiva folosită de regizorul Radu Mihăileanu în filmul „Trenul Vieţii” este una dintre piesele favorite ale lui Florin Nan. Ani de zile a durat ca această adevărată bijuterie să ajungă de la stadiul de fier vechi la ceea ce vedeţi acum.

Şi nu este singura pe care dejeanul a refăcut-o complet.

Cu pasiune şi multă muncă, Florin Nan a readus la viaţă nu mai puţin de 20 de locomotive şi vagoane. Unele dintre ele considerate de pasionaţi adevărate piese de colecţie.

Exponatele sunt foarte valoroase. Unele pot costa chiar 7 sau 8 sute de mii de euro. Printre „vedetele” muzeului se numără şi o locomotivă de război germană Skoda, fabricată în 1945, dar  şi o locomotivă Diesel electrică unicat, fabricată în Elveţia, care a fost, în anul 1938, cea mai puternică din Europa, cu 4.400 cai putere.

În urmă cu câteva zile un vagon de transport bagaje si corespondenta a fost aşezat pe şine.

Ştirile TVR vă propun, pe toată durata verii, campania „România Optimistă”. De luni până vineri, la Telejurnalul de seară vă spunem poveştile unor oameni de lângă noi, care, prin perseverenţă, curaj, iniţiativă şi generozitate, au reuşit să schimbe în bine vieţile lor şi pe ale celor din jur, au construit lucruri durabile şi de impact. În acelaşi timp, vă invităm să interveniţi, să ne scrieţi, pe site-ul nostru stiriletvr.ro şi pe pagina de Facebook, propriile experienţe dintr-o Românie optimistă.