România Optimistă: Doi profesori le dau meditaţii gratuite elevilor care vor să devină medici

Doi profesori ieşeni, soţ şi soţie, dau meditaţii gratuite elevilor fără posibilităţi care vor să devină medici. Anul acesta, cu ajutorul lor, 16 absolvenţi de liceu au intrat la Facultatea de Medicină. Iar singurul lucru pe care cei doi dascăli îl primesc în schimb este satisfacţia că prin ei, elevii îşi pot urma visul.

Elena – Ana Ramaşcan a absolvit un liceu de filologie din Iaşi. A participat la un program de voluntariat pentru persoanele bolnave de HIV-SIDA. Din acel moment şi-a dat seama că trebuie să devină medic.

Emanuel Gălbiniţă a terminat profilul matematică-informatică. Deşi ştie că un informatician este mai bine plătit ca un medic, a ales să salveze vieţi.

Aceşti doi tineri sunt prospăt admişi la facultatea de Medicină cu 9.75 şi 9.85. Împreună cu alţi 14 colegi fac parte din ceea ce în Iaşi este cunoscut ca „Grupul profesorilor Nedea”.

Nina şi Mircea Nedea predau biologia la două mari colegii din Iaşi.

În ultimul an, sâmbătă de sâmbătă, cei doi profesori au făcut meditaţii la biologie, cu elevi care nu-şi permit să plătească ore în particular, unui profesor.

Pentru a reuşi la medicină, elevii au avut de parcurs materia din cinci manuale. La cursurile gratuite s-au înscris 35 de liceeni, pe parcurs unii au renunţat şi au rămas doar 24. 16 dintre ei au devenit studenţi.

Ştirile TVR vă propun, pe toata durata verii, campania „România Optimistă”. De luni până vineri, la Telejurnalul de seară vă spunem poveştile unor oameni de lângă noi, care, prin perseverenţă, curaj, iniţiativă şi generozitate, au reuşit să schimbe în bine vieţile lor şi pe ale celor din jur, au construit lucruri durabile şi de impact. În acelaşi timp, vă invităm să interveniţi, să ne scrieţi, pe site-ul nostru stiriletvr.ro şi pe pagina de Facebook, propriile experienţe dintr-o Românie optimistă.