România Optimistă: Covoarele din Botiza nu sunt fermecate, ci sunt muncite cu sufletul

Botiza, Maramureş. O localitate renumită în toată lumea pentru covoarele tradiţionale, ţesute din lână naturală vopsită în culori vegetale. Personajul nostru este preoteasa locului care a avut ambiţia, încă din tinereţe, să impună în întrega lume o tradiţie care părea pierdută. Toate covoarele de Botiza se lucrează manual, sunt unicat şi reprezintă o sursă importantă de venit pentru femeile locului.

Sunt străini care vin special în România pentru covoarele maramureşene.

În casa preotului din Botiza, Isidor Berbecaru,  soţia lui Victoria a descoperit arta ţesutului şi a creat covoare unicat, aşa cum prea puţini mai făceau în anii comunismului.

De la bătrânii locului a adunat covoare vechi, a învăţat cum se pregăteşte lâna naturală, vopselele din plante şi cum se întreţine un război.

Ştirile TVR vă propun, pe toata durata verii, campania „România Optimistă”. De luni până vineri, la Telejurnalul de seară vă spunem poveştile unor oameni de lângă noi, care, prin perseverenţă, curaj, iniţiativă şi generozitate, au reuşit să schimbe în bine vieţile lor şi pe ale celor din jur, au construit lucruri durabile şi de impact. În acelaşi timp, vă invităm să interveniţi, să ne scrieţi, pe site-ul nostru stiriletvr.ro şi pe pagina de Facebook, propriile experienţe dintr-o Românie optimistă.