România Optimistă: Un tânăr nevăzător, premiat de americani pentru talentul său în informatică

Există oameni pentru care nicio barieră nu reprezintă un obstacol. Este şi cazul unui tânăr nevăzător din Constanţa. Americanii i-au oferit premiul „Împotriva tuturor piedicilor”, pentru talentul său în informatică şi matematică.

A fost unul dintre cei mai buni programatori IT, în ciuda deficienţei sale, şi după ce a cunoscut succesul, a gustat din nou eşecul, dar tot nu s-a dat bătut. 

Ne bucurăm în fiecare zi de frumuseţea din jurul nostru. Nici nu ne dăm seama cât suntem de norocoşi. Radu Vasile din Constanţa, programator IT, nevăzător, ştie mai bine decât oricine acest lucru: „Dacă ar fi să mai văd, aş vrea să văd chipul soţiei mele pe fundalul unui apus”.

Când s-a născut, Radu Vasile nu vedea deloc cu ochiul stâng. Avea un rest de vedere la cel drept, care-l ajuta să distingă culorile şi să vadă de foarte aproape obiectele. Acum 7 ani, a orbit de tot.

Singurul loc în care se simte în nesiguranţă Radu Vasile este în stradă, când trebuie să o traverseze. Iată ce vede sau, mai exact, ce aude Radu când se află pe trecerea de pietoni, unde pericolul poate veni de oriunde. Cu toate acestea, nu se plânge niciodată. Nu s-a plâns şi nici nu a trăit un şoc, nici când a orbit.

Ştirile TVR vă propun, pe toata durata verii, campania „România Optimistă”. De luni până vineri, la Telejurnalul de seară vă spunem poveştile unor oameni de lângă noi, care, prin perseverenţă, curaj, iniţiativă şi generozitate, au reuşit să schimbe în bine vieţile lor şi pe ale celor din jur, au construit lucruri durabile şi de impact. În acelaşi timp, vă invităm să interveniţi, să ne scrieţi, pe site-ul stiriletvr.ro şi pe pagina de Facebook, propriile experienţe dintr-o Românie optimistă.