România Optimistă: Doi români au creat planorul Lăstun care va costa 10.000 de euro

Momentul în care vom renunţa la automobil şi vom avea propriul aparat de zbor este mai aproape. Doi români au creat un planor care, produs în serie, va costa cât un autoturism de clasă mică, adică 10.000 de euro.

Aparatul este special pentru că e de două ori mai uşor decât unul obişnuit. Iar dacă îi ataşezi un electromotor, este suficient de puternic să zboare singur.

Se numeste Lăstun şi, cu puţin noroc, îl poate pilota oricine îşi ia brevet. Creatorul său, craioveanul Horia Florian, este inginer în aeronautică. Se gândea la proiect de mai mulţi ani, însă îi lipseau banii. Până acum doi ani, când l-a întâlnit pe Tănase Dumitru, pilot şi om de afaceri din Bistriţa, care, fascinat de idee, n-a ezitat să investească în ea. Şi nu puţin, ci chiar o mică avere – 40.000 de euro.

După doi ani de încercări şi variante mai mult sau mai puţin viabile, pe poarta hangarului de pe aerodomul din Bistriţa a ieşit HF 21A Lăstun. Un planor de numai 110 kilograme, care poate zbura la o înălţime de peste 500 de metri.

Cu un pilotaj bun şi condiţii meteo favorabile poate survola o distanţă de până la 500 de kilometri. Adică distanţa de la Bucureşti la Cluj, la Iaşi sau la Timişoara.

Ştirile TVR vă propun, pe tot timpul verii, campania „România Optimistă”. De luni până vineri, la Telejurnalul de seară, vă spunem poveştile de succes ale unor oameni de lângă noi, care, prin perseverenţă, curaj, iniţiativă şi generozitate, au reuşit să schimbe în bine vieţile lor şi pe ale celor din jur, au construit lucruri durabile şi de impact. În acelaşi timp, vă invităm să interveniţi, să ne scrieţi, pe site-ul stiriletvr.ro şi pe pagina de Facebook, propriile experienţe dintr-o Românie optimistă.