112 afișări

De ce moare Programul Rabla?

de Moise Guran

Ascultând-o pe Rovana Plumb cum se pregătește să îngroape Programul Rabla n-am avut cum să nu mă gândesc la faptul că acest lucru devenise inevitabil în gestiunea unui minister al mediului care chiar nu l-a înțeles niciodată. Doamna ministru spune că e decisă să nu mai deruleze acest program. Nici n-ar mai avea de ce. În fond, el a fost inventat pe vremea când era alimentat din taxa auto și era menit să îi încurajeze pe români să își ia Dacii noi în loc de Golfuri la mâna a cincea. Era vorba de susținerea locurilor de muncă din România și Programul Rabla a fost o idee atât de bună încât și Franța și Germania au adoptat-o în 2008 și 2009, la trei-patru ani după România. La început nu mergea cu vouchere și ideea de a stimula producția auto a intrat și la noi tot din 2008.

blogRabla a ajuns la apogeu în 2010, când guvernul a acordat dreptul la trei tichete valorice de câte 3.800 de lei, care puteau fi comercializate la liber. De aici însă n-a mai fost un program de stimularea a locurilor de muncă din țara noastră, ci un program social care le dădea bani celor mai săraci care aveau mașini prea vechi pentru a le mai folosi la ceva. Numai că treptat lumea a cam uitat că statul ia bani din taxa auto pentru a-i da Programului Rabla, iar anul acesta statul a alocat de șase ori mai puțini bani față de 2010. E drept că a dat 6.500 de lei pentru o rablă, dar asta nu a reușit să le provoace decât nervi și frustrare celor mai numeroși care n-au apucat.

Mi-e greu să o acuz pe doamna Rovana Plumb că nu are pic de viziune economică. În fond de ce ar trebui să aibă? Doar ca să înțeleagă că un plus de 20 de bani în prețul benzinei ar fi permis și desființarea timbrului de mediu dar și susținerea unui Program Rabla cu o primă, nu cu 6.500 de lei ci cu 2.500 de euro cât au dat nemții? Dar ce e Rovana? Ministru de finanțe? Al economiei? Al bugetului? Al marilor proiecte? Vedeți, cu patru băieți specialiști în bani și economie, o să-i rămână unei doamne de la mediu renumele de gropar lipsit de viziune al Programului Rabla.