Când Isărescu se joacă cu cifrele…

de Moise Guran

Cred că aș fi primul care ar recunoaște faptul că guvernatorul BNR Mugur Isărescu este unul dintre cei mai inteligenți români, iar eu îl suspectez că ar fi și un om de bine, adică un om care vede interesul general înaintea celui particular. În același timp, și poate tocmai datorită minții sale luminate, Isărescu este și un foarte fin manipulator al cifrelor, la fel cum este un diplomat al vieții noastre publice, care știe cum să rămână prieten cu toată lumea, pentru a nu fi încurcat în jobul său de cârmuitor al sistemului bancar. Un sistem puternic, capabil inclusiv după ce a pierdut în instanță, să amâne de la 1 iulie și până în toamnă, schimbarea tuturor contractelor de creditare de același fel, după ce un singur creditor al unei bănci a reușit să câștige asta în fața instanței.

Isărescu știe că asta va costa băncile din România peste un miliard de euro, bani care vor diminua rate ale unor credite abuzive încheiate de ei, bancherii. Și totuși guvernatorul spune că din poziția sa trebuie să aibă grijă și de cei 6 milioane de deponenți, care au bani în bănci, nu numai de cei 2-300 de mii care urmăresc băncile cu avocați prin tribunale. Este un avertisment deschis, o amenințare implicită dar un joc periculos din partea șefului BNR. Isărescu sugerează că dacă toate contractele în care băncile au fost necinstite vor fi modificate, cei care au bani depuși în băncile românești ar trebui să se îngrijoreze pentru banii lor.

Și acum haideți să manipulăm cifrele împreună. Or fi 6 milioane de români cu bani în bănci dar câți dintre ei au și credite? Nu de alta dar de această schimbare nu vor beneficia doar 2-300 de mii care se judecă cu băncile ci mult mai mulți din cei peste 4 milioane de români care au cel puțin un credit, dar care n-au dat banca în judecată.

Poate pentru cei 750 de mii de români care nu-și mai pot plăti ratele și sunt în executare silită e prea târziu, dar Isărescu sigur știe că numărul lor crește lunar cam cu 15 mii. Aceia nu vor beneficia de o scădere a ratelor? Și tot n-am înțeles de ce ar trebui ca ponoasele să le tragă cei care capitalizează băncile cu depunerile lor… Oare BNR nu are nicio vină în povestea asta cu creditele abuzive? Oare din cauza proceselor în justiție au intrat mari bănci din România pe pierdere sau pentru că și-au sugrumat din ce în ce mai mult clienții cu dobânzi și comisioane pentru a face față exact sistemului inflexibil de protecție al deponenților și de provizionare a creditelor neperformante impus de BNR?

Eu cred că deja Isărescu știe că Banca Centrală va trebui să ajute băncile în toamnă când contractele vor fi modificate. Altfel, ar fi scăzut deja rezervele minime obligatorii. Dar n-a făcut-o deși vrea să stimuleze creditarea, tocmai pentru că știe că la toamnă nu va avea de ales.