Ce ar face Robin Hood cu jumătate de miliard?

extro salariu 1 wall

de Moise Guran

Ca un Robin Hood modern ce este, statul va încasa în acest an din suprataxarea liberalizării gazelor 273 de milioane de lei, dar va întoarce românilor aflați în dificultate doar 70% din această sumă. Anul viitor, când vor crește de asemenea ajutoarele sociale, Guvernul va încasa din scumpiri suprataxate peste un miliard de lei, iar ponderea sumelor alocate celor care nu au un serviciu se va restrânge undeva între 30 și 40% din această sumă.

extro salariu 3 blogNimeni nu zice că Robin Hood trebuie să dea totul săracilor. Mai ales că banii nu vin de la bogați ci de la toți ceilalți care au cu ce să își plătească factura la gaze și la curent. În mod normal statul ar trebui să susțină economia cu peste jumătate de miliard de lei și de aici încolo eu vă fac doar niște calcule aproximative. Dacă ar alege să reducă taxele pe muncă, această sumă ar ajunge pentru tăierea CAS-ului de exemplu cu numai 0,5%. Dacă ar vrea să reducă TVA-ul i-ar ajunge numai pentru o reducere de un procent. Dacă ar alege să reducă impozitele pe salarii și profit, deci cota unică pe ansamblu, aceasta ar scădea de 16% la 14,5%. Dacă de banii luați din taxarea scumpirii utilităților, Robin Hood al nostru ar alege să facă o autostradă, aceasta ar avea cam zece – cincisprezece kilometri.

Așadar, aparent noi ceilalți nu prea am avea cum să simțim mare lucru, nu-i așa? Ei bine, nu, nu este! Este exact genul eronat de calcul pe care un ministru de finanțe nu trebuie să îl facă! Capcana e pur politică pentru că un politician va dori să se împăuneze cu o tăiere rapidă a unor taxe sau cu inaugurarea unor sute de kilometrii de autostradă. Un om de afaceri sau un economist va înmulți toate acestea cu cinci, încercând să vadă ce se poate face în cinci ani din acești bani. Economia se mișcă, nu stă pe loc, iar de la Robin ea nu vrea pomeni ci vrea pur și simplu un plan foarte clar, unul de care să se țină toți haiducii de azi și de mâine care vor trece pe la Palatul Victoria.