Europa o vrea pe Merkel … mai puțin serioasă

merkel plasma

de Moise Guran

Aflată în campanie electorală doamna Angela Merkel împarte în stânga și în dreapta promisiuni de investiții publice, face poduri și șosele, promițându-le în fapt nemților locuri de muncă, cu condiția să îi voteze partidul. Deștepții de la Wall Street Journal au făcut o listă cu promisiunile doamnei Merkel, le-au evaluat, le-au adunat și au ajuns la concluzia că sar de 30 de miliarde de euro. Doar ca să aveți așa un ordin de mărime, asta înseamnă cam cât veniturile statului român într-un an întreg. Neamțul are două lucruri în viață la care ține – slujba sa și berea de după.

Politician abil, Merkel nu umblă însă din land în land să-l mituiască cu bere, cum ar face poate un politician de la noi, ci îi oferă slujba. Berea și-o ia și singur dacă are cu ce. Dar nu asta este problema care îi îngrijorează pe economiști, ci o altă diferență dintre politicianul german și cel român aflat în campanie. Dacă promite investiții, drumuri și poduri, doamna Merkel chiar le va face. Iar sumele sunt atât de mari încât Germania va intra pe deficit, încălcând ea însăși principiile pe care le impune celorlalte țări europene. A mai făcut asta și în 2009 iar efectul a fost un impuls economic atât de puternic încât nici Germania nu putea să îl susțină fără creșteri de prețuri. Dar când cresc prețurile tot Germania face presiuni asupra Băncii Centrale Europene să crească dobânzile. Numai că Germania nu e singură în zona euro, iar dacă celorlalte țări, gâtuite de austeritate le mai crește BCE și dobânzile rezultatul nu poate fi decât recesiunea. Pentru ceilalți, nu pentru nemți.

Și uite așa ajunge restul Europei să-și dorească de la doamna Merkel să fie un politician mai puțin serios. Ori să fie mai puțin fermă când cere altor țări să nu se împrumute, ori mai bine să nu promită nemților investiții dacă știe că are de gând să se și țină de promisiuni.