Dezbatere de economie în țara vitejilor de după bătălie

de Moise Guran

Rătăcit pe undeva între declarațiile neinspirate ale lui Vasile Blaga în China și concurența blondă prefigurată de Traian Băsescu pentru alegerile de anul viitor, cel mai mare partid de Opoziție vine cu o propunere șoc – cota unică să scadă la 12%, contribuțiile sociale să se reducă și ele cu 5%, iar salariul minim pe economie să creacă la 1.000 de lei. Proiectul a fost anunțat de fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, care susține că până acum n-a fost cazul pentru astfel de măsuri dar acum, când bugetul Statului e stabilizat, ar cam fi timpul ca statul să stimuleze economia. Oai! câtă dreptate are domnul Ialomițianu, dar nu știu cum se face că toți politicienii sunt loviți de un iluminism tardiv abia după ce nu mai sunt la putere.

Într-un mod absolut neserios pentru un fost ministru de Finanțe, domnul Ialomițianu estimează impactul acestor măsuri asupra bugetului de stat la numai vreo sută și ceva de milioane de euro. Asta în vreme ce ochiometric ar trebui să-și dea seama că numai din tăierea cotei unice și a CAS statul ar pierde imediat între două și trei miliarde de euro.

Și totuși, Ialomițianu are dreptate… acestea sunt măsurile simple, pe care toți politicienii și economiștii din lume le cunosc, dar pe care la noi nimeni nu știe să le aplice la momentul optim, atunci când economia chiar respiră greu și are nevoie de ajutor. De ce n-o fi venit Ialomițianu prin 2010 cu tăierea cotei unice, când partidul domniei sale creștea TVA-ul? Unde era domnul Ialomițianu fix anul trecut când premierul de două luni Mihai Răzvan Ungureanu chiar voia reducerea CAS dar s-a trezit că nu e premier de capul lui? Ce ușor e să fii ministru de Finanțe în Opoziție! E ca și cum ai propune creșterea salariilor profesorilor cu 50%… Dar viteazule de după bătălie, cine te mai poate crede? Eu zic mai bine să nu riscăm să ducem în derizoriu o dezbatere pe singurele idei bune care chiar ne-ar putea veni vreodată.