De ce nu mai pleacă Băsescu pe mare?

basescu agricultor

de Moise Guran

Mărturisesc că nu m-a surprins foarte tare faptul că președintele Traian Băsescu nu mai vrea să se facă marinar, după terminarea mandatului. S-au dus vremurile în care vaporenii făceau o grămadă de bani din blugi și gumă. Acum se găsesc și la noi în țară. Dar când l-am auzit pe Traian Băsescu că vrea să se apuce de agricultură mi s-au muiat picioarele. Deci președintele se vede la pensie proprietarul unei livezi de vreo 50 de hectare, pământ cumărat cu bani din credit. Așa a declarat la ProTv și momentul a fost cu adevărat o surpriză pentru moderatorii talk show-lui respectiv. Dar declarația a fost bine gândită, planificată, astfel încât să atingă mai multe ținte dintr-un foc.

În primul rând ea vine la nici o săptămână de când fundația Prințului Charles a decis să-i învețe pe români să cultive în mod tradițional pomi și să facă bani din sucuri naturale. Nu știu dacă Președintele a vrut să share-uiască imaginea bună a Prințului la noi, dar asta a fost prima conexiune pe care sinapsele mele au făcut-o. Apoi un mesaj politic pentru bancherii răi care nu dau credite pentru agricultură și nici nu primesc terenuri agricole în garanție ipotecară… Deci cum să faci altfel agricultură în România?

Și, nu în ultimul rând, Traian Băsescu l-a vizat poate pe Moromete, pe țăranul zilelor noastre care poate nu mai citește ziarul în Poienița lui Iocan, dar sigur discută ce-a mai zis Băsescu la televizor cu Cocoșilă și ceilalți. Pur și simplu Președintele s-a văzut primul agricultor al țării în discuțiile acestora, chiar dacă titulatura acordată Regelui Carol al II-lea de personajele lui Marin Preda era batjocoritoare… Dar chiar așa… președintele o avea pământ? O avea așamai mult de un lot și jumătate? Îl și vezi primăvară ieșind pe poarta Palatului cu plugul…

Mă întreb dacă Traian Băsescu știe cât te costă motorina ca să ari 50 de hectare… Și cât e acciza și cât TVA-ul… Că uite, anul ăsat nu se dau subvenții la motorină, și dacă n-ai un petrolist de bine care să știe cum se șmecheresc taxele, ajungi să vinzi ceai de prune la preț de Johny Walker.