8 afișări

Vrea Kelemen singur în noaptea nunţii?

blog hungary

de Moise Guran

UDMR-ul lui Kelemen Hunor se află într-o ciudată criză de identitate, alergând, se pare, contra cronometru cam după orice subiect ce-i poate da o cauză. Acum regionalizarea anunțată de Dragnea este, potrivit liderului UDMR, numai bună pentru a scoate maghiarii în stradă. Că cică maghiarii vor musai ținutul lor secuiesc, bazat pe diferențe etnice și culturale.

Mi se pare mie că domnul Hunor ratează o bună ocazie de a răspunde adevăratelor așteptări ale populației de etnie maghiară de la noi. Aceasta este atât de nemulțumită de sărăcia din Harghita și Covasna încât să-i explici că o asociere cu județe mai bogate precum Brașovul și Sibiul i-ar face rău, chiar e o misiune imposibilă. Sub steagul autonomiei etnice în cele două județe tinerii chiar își găsesc greu de lucru pe un salariu mai mare decât minimul pe economie și nici nu vreau să mă întreb de ce Mureșul unde românii și maghiarii sunt jumate-jumate, are un nivel economic mai bun decât cele două județe în care maghiarii sunt majoritari. Poate că a venit timpul ca liderii UDMR să înțeleagă cu adevărat ce înseamnă să reprezinți o comunitate, care sunt prioritățile și de ce agenda ei trebuie să fie mai importantă pentru tine, politicianul, decât propria-ți agendă. Eu știu că UDMR-ul are resurse de oameni tineri, cu idei, unii dintre ei, au fost și pe la București miniștri, oameni care se pot implica mai mult în buna administrare a resurselor regiunii din care provin.

Dacă domnul Hunor nu va veni cu astfel de proiecte constructive, dacă nu le va propune ungurilor lucruri care să-i facă și pe români să voteze UDMR-ul, abia atunci partidul etnic se va desființa. Scosul ungurilor în stradă împotriva proiectului de regionalizare o să-l facă pe domnul Hunor să arate ca în celebrul banc în care în noaptea nunții tânărul secui se culcă singur doar ca să-i arate nevestei că ungurul poate fi autonom și independent.