Exorciştii de la FMI şi Grecia posedată

fmi blog

de Moise Guran

Cei de la Wall Street Journal au pus mâna pe un document intern și strict secret al FMI, un document în care Poul Thomsen recunoaște faptul că nu a anticipat efectul dezastruos pe care măsurile impuse Greciei le va avea asupra economiei acestei țări. Se întâmplă asta după șase ani de recesiune și după ce Grecia a fost distrusă de așa-numita rețetă de austeritate, singura de altfel pe care o cunoaște FMI. Însuși Thomsen recunoaște că nu vedea altă soluție și că nici acum nu vede, cu tot dezastrul Greciei.

Dacă numele Poul Thomsen vă sună cunoscut, da, el este același Poul Thomsen care la mijlocul anilor ’90 a sfătuit guvernul Ciorbea să închidă jumătate din economia României. Nu știu dacă e o fericire sau nu, dar la noi recesiunea a durat doar trei ani atunci pentru că n-am căzut de la aceeași înalțime de la care au căzut grecii acum. Filosofia FMI este un banal Pat al lui Procust, un șablon contabil pe care îl aplici și Greciei și României și Argentinei, un șablon de pe care decupezi și arunci tot ce nu se încadrează iar la final mai poți prezenta și felicitări unei țări pe care ai schilodit-o, arătându-i ce viitor luminos va avea atunci când îi vor crește mâinile și picioarele la loc.

Într-un fel, programele economice de intervenție ale FMI în țări cu probleme sunt la fel de barbare și de ineficiente ca un proces de exorcizare. Da, capitalismul poate fi uneori diabolic, dar diavolii dintr-o economie nu se scot prin schingiuirea posedatului ci printr-o aducere treptată pe calea corectă și legală.