Editorial de Ioana Dumitrescu: Pentru prima oară în istoria Turciei moderne, va fi sacrificat doar capul unui politician

Turcia nu a ştiut ce înseamnă agonia crizei economice prin care a trecut şi trece Europa. Aflat de 10 ani la putere, Tayyp Recep Erdogan nu numai că a evitat intrarea ţării în recesiune, dar a reuşit să pună pe picioare economia Turciei, astfel încât să o simtă şi omul de rând. Atunci ce i-a înfuriat atât de tare pe turcii care, de la o zi la alta, ies din ce in ce mai mulţi pe stradă ca să ceară demisia acestui politician? Erdogan îi cunoaşte foarte bine pe cetăţenii Istanbului, cum la fel de bine cunoaşte şi nevoile acestei metropole de pe malurile Bosforului. A fost primarul Istanbulului în anii 90.

Dacă demolarea unui parc ar fi fost motivul real al demonstraţiilor, probabil că până cum protestul ar fi fost istorie. A fost însă nevoie de duşul rece al tunurilor cu apă din piaţa Taksim, de aerul devenit irespirabil la propriu, din cauza grenadelor lacrimogene, de o reacţie de o violenţă extremă a forţelor de ordine, pentru ca mulţimea care cerea iniţial ca parcul Gezi să rămână în picioare să se trezească; pentru ca întreaga ţară să realizeze că, de fapt, pe ei nu-i mai ascultă nimeni.

Recep Erdogan a greşit fatal, poate pentru cariera lui politică, atunci când şi-a subestimat poporul. Deodată turcii şi-au amintit de toate măsurile luate în ultima decadă, ca o picătură chinezească, fără să atragă prea mult atenţia. “Islamizare – asta vrea Erdogan” şi-au spus mai toţi privind cu disperare la iadul care se afla dincolo de graniţa de sud-est, în Siria, Irak sau Iran.

De la Constituţia lui Ataturk din 1924, legea fundamentală a Turciei a fost rescrisă o dată în 1961 şi încă o dată în 1982, în vigoare şi acum. De fiecare dată însă, modificările au fost precedate de lovituri de stat. Recep Erdogan are ambiţia de a schimba şi el Constituţia, dar nu cu forţa, ci printr-un referendum. Ce ar vrea liderul Partidului Justiţie şi Dezvoltare? Să transforme Turcia dintr-o republică parlamentară într-una prezidenţială. Cine ar urma să fie preşedintele? Chiar Recep Erdogan.