Cine se teme de gazele de şist? Resursele României, un atu pentru independenţa energetică. O dezbatere la „Ultima Ediţie”, pe TVR1

Gazele de şist sunt sau nu un pericol pentru mediu şi în ce măsură ele pot aduce României independenţa energetică – acestea au fost abordările din jurul subiectului legat de gazele de şist din emisiunea Ultima Ediţie de duminică, unde invitat a fost Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Putem vorbi de o independenţă energetică a României peste un deceniu, luând în calcul gazele de şist? – Aceasta a fost una din problemele discutate duminică, la emisiunea Ultima Ediţie, de invitatul Gheorghe Duţu şi moderatorul Claudiu Lucaci.

„Eu cred că putem vorbi de o independenţă energetică mult mai repede – a spus Gheorghe Duţu. – Avem un potenţial deosebit, avem deja finalizate explorările în Marea Neagră. În 4-5 ani noi putem fi independenţi din punct de vedere al resursei de gaz. La ora actuală, România produce 11,3-11,5 miliarde de metri cubi şi consumă 13,5-14,5. Deci importăm 20%”.

Strategia în privinţa exploatării gazelor de şist nu s-a schimbat, a spus duminică preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale:

România nu-şi poate permite să nu ia în calcul existenţa acestor resurse şi exploatarea lor la un moment dat. Dar până ajungem la exploatare, trebuie să parcurgem nişte faze, una dintre ele este cea de explorare, astfel încât să vedem pe ce potenţial stăm, cât avem şi cât nu.