Meciul datoriilor locale a intrat în prelungiri

meci blog

de Moise Guran

Vă mai amintiți poate ieșirea violentă de acum trei luni a unor baroni locali, enervați de guvernul Ponta care a dat o ordonanță ce nu-i lăsa să facă investiții noi dacă nu le-au achitat pe cele vechi. Ea s-a personalizat într-un conflict direct Nicușor Constantinescu – Liviu Voinea și s-a încheiat printr-o victorie clară a baronilor care în Parlament au modificat ordonanța și au transformat obligația în recomandare.

Deci dacă baronii vor și pot să plătească datoriile vechi, bine, dacă nu, să știe și ei că e recomandabil să nu facă altele fără să fie bine. Unu la zero pentru baroni. În retur, Liviu Voinea s-a trezit vorbind săptămâna trecută despre o ordonanță de urgență care bagă în insolvență localitățile ce nu își plătesc datoriile la timp, iar până vineri seara ordonanța a și apărut în Monitorul Oficial. Unu la unu. Meciul va avea de acum și arbitri – un Borza, un Piperea, sau alții care merg pe acest domeniul al restructurărilor companiilor care nu-și mai pot plăti datoriile, vor fi trimiși să facă pe primarii prin satele și orașele patriei, acolo pe unde baronii și baroneții locali se aruncă cu bani mai mult decât le ajunge plapuma, fac datorii, nu mai plătesc, iar apoi trag după ei firme nevinovate și vinovate dea valma.

Lovitura lui Voinea poate fi năprasnică pentru unii și complet inofensivă pentru alții. La Constanța lui Nicușor Constantinescu sigur nu o să miște nimeni în front. Administratorii judiciari dar și judecătorii sindici sunt oameni și ei, atât de oameni încât nici premierul Victor Ponta nu înțelege de ce avem atât de multe firme care intră în insolvență doar ca să nu-și plătească dările la stat.

Acești oameni fac de ani de zile lobby pentru introducerea ordonanței respective. L-au vrăjit o vreme și pe Emil Boc, dar n-a trecut. Acum Voinea a promovat-o ca să stăpânească apetitul de investiții al baronilor, investiții necesare desigur și localităților, ca și clienților politici care au finanțat campania ca să aibă și ei o pâine acuma. Insolvența localităților e bună în intenție dar extrem de periculoasă în efecte colaterale. Trebuie doar să vă imaginați cât rău poate face unei comunități un primar iresponsabil sau corupt care planifică insolvența pentru a fi executată silit și pe doi lei comunitatea.

Cred că Voinea ar trebui să mai caute aliați în meciurile sale cu baronii și un plan de back-up pentru cazul că toată țara e scoasă la mezat. Insolvența nu e o soluție miraculoasă, ba, dacă trăiești în țara fraudelor e o soluție periculoasă.