Nemulţumirea bancherilor umflă cursul

curs 2 plasma

de Moise Guran

Încep să cred că mișcarea de creștere ușoară a cursului din ultimele săptămâni are într-un fel sau altul legătură cu apropiata scădere a dobânzilor pe care cei de la BNR au anunțat-o. Opoziția bancherilor față de scăderea dobânzilor este acum explicită, în ciuda presiunilor făcute mai mult pe vorbe, când de Adrian Vasilescu, când de Mugur Isărescu. Nu le convine, iar mesajul a fost mai clar la licitațiile de titluri de stat, acolo unde Guvernul a încercat să se împrumute la dobânzi din ce în ce mai mici care au coborât spre 4% la lei. E prea puțin! Cam asta spun bancherii și, ca să priceapă iapa, au bătut șaua și pe cursul de schimb.

Dacă dobânzile la plasamente în lei nu mai sunt atractive, de ce n-am cumpăra euro, au spus ei. Din păcate volumele comerciale cam mici le lasă și mult spațiu de manevră. Și asta e ciudat… cursul crește de când am aflat cu toții că în România intră mai multă valută decât iese… deci, logic ar fi să ne întrebăm unde se duce această valută.

În această săptămână cursul a urcat de la 4,34 la 4,36 de lei pentru un euro și există o șansă să mai urce săptămâna viitoare până spre 4,38. Suntem încă pe valul unei corecții ample după două luni de scădere a euro și eu sper în continuare că după ce aceasta se va termina, moneda unică se va întoarce spre 4,30. Este posibil ca asta să se întâmple însă abia la începutul lunii iunie, după ce, eventual vor veni date din economie care să mai susțină o tură de apreciere a leului.