Certificatele verzi, amânate. Factura la curent ar putea să scadă cu 10%

Am primit undă verde de la Comisia Europeană pentru a modifică subvenţiile date producătorilor de energie verde. Nu va fi o reducere, ci doar o amânare a acordării de certificate verzi, lucru care se va vedea şi în facturile lunare ale românilor, spune ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.

Concret, potrivit proiectului aflat în dezbatere, producătorii de energie din surse regenerabile vor putea utiliza din iulie anul acesta şi până în ianuarie 2017 doar jumătate din certificatele verzi atribuite. Diferenţa o vor primi abia din 2018 încolo.

„Consumatorul casnic poate spera la o scădere a preţului facturii pentru energia electrică. Dacă legea (Ordonanţa de Urgenţă privind energia regenerabilă n.r.) intră în vigoare la 1 iulie, de atunci. Nu am studiat impactul, dar scăderea va fi de aproximativ 10%”, a declarat, joi, ministrul Constantin Niţă, la Palatul Parlamentului.

Oficialul a explicat că pentru trei ani se amână acordarea unui certificat pentru eolian, două pentru energia solară şi unul pentru hidro.