Ponta la TVR: N-am nicio zi în care să n-am cel puţin o întâlnire cu o companie mare

Premierul Victor Ponta a fost, joi seara, invitatul unei Ediţii Speciale la TVR:

„Eu vă spun că n-am nicio zi în program, cât stau în Bucureşti, în care să n-am cel puţin o întâlnire cu o companie mare. Astăzi e joi, da,mâine, de exemplu, mă văd cu domnul Mittal.

Domnul Mittal, ca şi toţi producătorii din Uniunea Europeană, au o mare preocupare faţă de deciziile pe care Uniunea Europeană le va lua miercurea viitoare la Consiliul European pe energie. Mai direct, ei spun aşa: Europa, dacă nu reduceţi preţurile la energie şi continuaţi să le creşteţi, nu mai suntem competitivi. Ne ducem în China, în Africa, în altă parte, pentru că în Europa, unde Sidex-ul, de exemplu, cred că plăteşte de la începutul anului 60 milioane de euro numai certificate verzi. Domnule, nu mai sunt competitivi.

-O să mă uit şi eu să văd şi eu ce s-a întâmplat în Spania, în Italia, unde s-au scos cu totul subvenţiile, sau în Germania, unde doamna Merkel tocmai le-a înjumătăţit şi o să văd. Tocmai de aia am nevoie de o decizie la nivel european. În acest moment, România are cel mai favorabil sistem de subvenţii, ca să înţeleagă oamenii, noi dăm două certificate verzi. Eu, Mittal le găsim pe factură, 100 de euro. 100 de euro înseamnă 450 de lei. Megawattul pe piaţă este 170 de lei. Deci eu dacă îţi dau subvenţie 450 de lei pentru un produs care se vinde cu 170, este într-adevăr un sprijin important, ca să spun aşa.

Am fost, alaltăieri cred, la Slatina, unde o companie despre care probabil ştim mai puţin,Prysmian, este liderul mondial în producţia de cabluri de telecomunicaţii şi de energieA deschis fabrică la Slatina.”