După Paşte, Euro a crescut permanent

curs blog

de Moise Guran

Euro încheie săptămâna stabil, la 4,34 de lei, după șapte zile în care fluctuațiile au fost mici iar piața pare indecisă. Toată scăderea cursului din ultima lună și jumătate s-a produs în anticiparea unor rezultate bune ale economiei, iar aceasta a fost săptămâna în care rezultatele s-au confirmat. Unii chiar s-au mai declarat surprinși de creșterea economică de pe primul trimestru iar guvernul însuși se întreabă ce a făcut ca să merite asta. Piața are însă o altă logică, una a ei, mai dinamică, anticipativă, iar celebrul dicton “cumpără pe zvon și vinde pe știre” s-a reflectat perfect în această mișcare de o lună și jumătate.

Speculatorii au cumpărat lei în anticiparea unor rezultate economice bune și au luat profitul după ce acestea s-au confirmat. Și dacă săptămâna trecută vă spuneam că aștept în continuare scăderea cursului sub 4,30 de lei pentru un euro, săptămâna asta vă spun că nu m-am răzgândit. Pur și simplu nu există motive pentru o creștere a euro iar indicii privind o eventuală intervenție a BNR nu sunt. Piața este acum nehotărâtă și corecția s-a dovedit de mai lungă durată decât am anticipat-o eu, dar asta nu face decât să confirme un trend mai lung de apreciere a leului.

Vă spuneam cândva că aș prefera să văd euro la 4,2 undeva pe la finalul lui iunie decât pe la finalul lui aprilie și asta pentru că focul de paie se termină repede. Acum vă pot spune mult mai sigur că aprecierea leului nu este un foc de paie.