De ce să cumpere Statul terenuri?

basescu sincron wall

de Moise Guran

Mi se face rău doar imaginându-mi cum ar fi ca Statul să aibă un drept de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole din România. Deci să zicem că cetățeanul vrea să-și vândă pogonul și trebuie să treacă mai întâi pe la ADS și să îi întrebe pe cei de acolo dacă nu vor să-l cumpere… Cu cât îl dai? or să-l întrebe cei de acolo? Cu 20 de milioane de lei… și cât dai să ți-l luăm cu 80? Sau altfel… vrei să-l vinzi, cât ne dai să-ți dăm o adeverință că nu ne trebuie și ca să nu te ținem cinci ani pentru această adeverință și să nu-l poți vinde?

Președintele Traian Băsescu este cel care le-a sugerat autorităților să facă o astfel de legislație în care Statul cumpără pământul agricol ca să nu ni-l ia străinii și, probabil ca să unească mai multe loturi mici în loturi mai mari și mai eficiente agricol. Această idee circulă de mulți ani prin sferele înalte, profund și direct influențată de cei câțiva feudali ai României care fac agricultură pe pământurile statului. Agenția de profil din Ministerul Agriculturii a fost scena unor grave scandaluri de corupție și chiar mă gândesc cu groază cum o fi ca mai multe milioane de țărani proprietari de pământ să fie efectiv legați de glie prin această Agenție care înțelege interesul național prin concesionarea pământurilor statului pe trei lei pentru câțiva mari finanțatori de partide.

Dacă nu mă înșală memoria, ideea ca statul să cumpere pământuri agricole cu care să facă apoi ce o fi mai bine pentru țară a plecat de la Dan Voiculescu. Eu înțeleg coabitarea lui Traian Băsescu cu USL, dar parcă unele lucruri au ajuns prea departe.