Merkel cere schimbări pe piaţa muncii: Avem o reputaţie proastă, Germania e văzută ca o societate închisă

Cancelarul Angela Merkel susţine că Germania trebuie să fie mai deschisă faţă de imigranţi, din cauza declinului procentajului populaţiei active. Peste zece ani, în Germania vor fi cu 6 milioane mai puţini oameni de vârstă activă, arată datele invocate de Angela Merkel, la conferinţa anuală a Consiliului pentru Dezvoltare Durabilă.

Cancelarul Angela Merkel a mai subliniat, în mesajul de marţi de la Berlin: “Există o aşteptare privind rolul jucat de Germania ca ancoră de stabilitate, anume cel de a stimula cererea internă pentru a putea cumpăra mărfuri şi de la partenerii europeni, dar Germania trebuie să acţioneze cu măsură, pentru că are o populaţie în proces de declin demografic şi îmbătrânire”.

“Sunt necesare reforme structurale care să permită ulterior creşterea veniturilor în bugetul statelor. Este drept însă că tăierile de cheltuieli nu ar trebui să-i afecteze doar pe oamenii care şi aşa dispun de puţin”, a spus Merkel.

Ea a amintit de prăbuşirea unei fabrici de textile în Bangladesh, în care, recent, au murit peste o mie de muncitori: “Trebuie să cerem salarii mai echitabile în aceste ţări. Nu se poate ca acei oameni să primească 23 de cenţi pe oră, iar hainele să fie apoi vândute la preţuri cu mult mai mari”.

Merkel susţine că Germania trebuie să fie mai deschisă faţă de imigranţi, din cauza declinului procentajului populaţiei active. Peste zece ani, în Germania vor fi cu 6 milioane mai puţini oameni de vârstă activă, arată datele invocate de Angela Merkel.

Cancelarul german spune că pentru muncitorii cu înalte calificări, Germania este neatractivă: “Avem o reputaţie proastă, suntem percepuţi ca o societate închisă, unde este foarte dificil să vii. Germania ar trebui să se prezinte ca o ţară deschisă, primitoare cu specialiştii”.