Economia e doamnă! Nu duduie!

editorial 2 wall

de Moise Guran

Statistica oficială estimează o creștere economică de 1,4% pe primul trimestru din acest an, o creștere robustă, dar nu neapărat o surpriză. Comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut economia a crescut cu 0,5%, deci mult mai puțin și aceste date puse una lângă alta arată, cred eu, o perspectivă destul de clară a acestui an. Dacă n-ați simțit nimic din această evoluție economică bună înseamnă doar că nu sunteți nici bugetar, nici nu lucrați în industriua auto.

editorial 3 wallAr trebui să vă spun din capul locului că aportul la PIB al celor peste un milion de bugetari din țara noastră se măsoară prin salariile lor. Prin natura meseriei lor bugetarii nu fac profit dar aduc valoarea adăugată iar creșterile lor de salarii au adus un plus de câteva sute de milioane de euro. Cum anul acesta nu mai sunt prevăzute alte creșteri de salarii la stat apare, evident, o problemă. Nu spun că statul ar trebui să crească salariile bugetarilor doar pentru a ne bucura o dată la trei luni de o cifră care poate fi iluzorie. Spun doar că majorarea salariilor bugetarilor e un mic hocus pocus care în economia reală ar trebui să se vadă prin creșterea consumului. Și nu s-a văzut. Nu încă. Poate de acum în colo. Apoi industria prelucrătoare este într-o formă bună și, prin intermediul ei și exporturile sunt, asta în ciuda faptului că piața europeană gâfâie a recesiune. Nație mai modestă decât altele, noi românii facem chestii ieftine și profităm în sfârșit de criză. Și Dacia și Ford au avut un început de an mai bun decât anul trecut, cu precizarea că Ford nu producea mai deloc în primăvara trecută iar în primăvara asta a frânat și a scăzut producția față de toamnă.

Să ne bucurăm deci de cifrele bune anunțate de oficialități căci ele încă au un caracter conjuctural. Ca să terminăm anul la fel de bine, ar trebui să mai vină și guvernul cu ceva. Cu altceva zic decât creșterea salariilor bugetarilor și a venitului minim pentru asistații social. Măsuri de stimulare a economiei încă nu am prea văzut.