Euro a crescut, dar tendinţa e de scădere

curs 3 wall

de Moise Guran

Euro încheie săptămâna la 4,33 de lei, în creștere, după ce, imediat după Paște, a coborât până sub 4,30, un nivel însă prea mic pentru atât de multe vești. Mugur Isărescu a dat două semnale în această săptămână. Mai întâi a lăsat de înțeles că BNR nu a intervenit pe piața valutară și că aprecierea leului este firească, apoi a vorbit deschis despre o viitoare scădere a dobânzilor la lei, măsură cu mare grad de certitudine. Cel mai probabil BNR va scădea de la 5,25 la 5% dobânda de referință chiar la începutul lunii viitoare și acesta va fi începutul unui ciclu. În piață deja dobânzile nu prea mai sunt atractive pentru vândut euro și plasat pe lei, cu excepția împrumuturilor pe termen foarte scurt pe care le face statul român. Și nu prea mai face.

Acesta este contextul în care speculatorii ce pariaseră pe scăderea eupo încă de pe la un curs de 4,4 au decis că ar cam fi momentul să-și ia profitul. Așa se și explică de fapt creșterea euro de la 4,30 la 4,33 de lei în ultimele trei zile. Mai interesant este faptul că de la acest nivel se întrevede însă o rezistență relativă, se simte adică faptul că alții vând euro la 4,33 în așteptarea unui viitor curs mai mic.

Având în vedere toate acestea eu cred că săptămâna viitoare 4,30 va cădea și că vom vedea cursul coborâând spre 4,25. Nu neapărat până acolo, dar acest suport este important și reprezintă testul ultimei aprecieri importante din acest an al mondei noastre naționale.