În vis lucrurile stau exact pe dos

de Moise Guran

Trebuie că premierul Victor Ponta a avut, precum sultanul Bayazid în Scrisoarea a III-a, un vis. Se făcea că era un an de când ajunsese premier, câștigase între timp alegerile cu 70%, mărise salariile bugetarilor, mărise pensiile cu 4%, întorsese TVA-ul la încasare și… și nu mai știa sigur dacă pentru asta sau pentru altceva s-a făcut premier.

Avea vag sentimentul că mai promisese reducerea taxelor pe muncă și a taxelor pe alimente, dar nu mai știa sigur dacă asta cu munca și mâncarea fuseseră priorități, sau dacă avea nevoie mai întâi de câștigarea alegerilor. În vis îi apărea un cârd de ziariști cârcotași, mi se pare chiar de la B1, care îl tot întrebau de reducerea CAS-ului… iar el le tot zicea… păi asta cu taxele pe muncă le pot face și mâine dacă vreau …dar nu vreau pentru că…. pentru ce oare nu ar vrea reducerea taxelor pe muncă… a, da! Logic, pentru că ar stimula munca și se știe că n-avem bani la buget pentru toți cei care vor să muncească în România.

Vreți să renunțăm la autostrăzi îi întreba țâfnos în visul său Ponta pe ziariști? Cum care autostrăzi? Chiar mâine începem negocierile cu investitorii că le facem cu banii lor… Deci cum era mai bine? Să stimulăm întâi munca și să aducem astfel investitori sau să majorăm salariile și aducem după aia investitori din banii cărora să plătim salariile bugetarilor? Întrebarea se vrusese retorică dar rostind-o în vis, Ponta nu mai știa nici el exact răspunsul? A naibii retorică își zise premierul adormit, realizând că visul ar putea fi un coșmar dacă nu află răspunsurile înainte de a se trezi? Deci cu ce începi o guvernare în timp de criză economică? Cu măsuri sociale sau cu măsuri de stimulare a producției? Dar n-a trecut decât un an își spuse premierul trezindu-se ușurat. Mai am încă trei. Greul abia urmează, avea să declare apoi, pe bune, nu în vis, întrebat fiind de ziariști! O putem lua de la capăt, completez eu… Poate de data asta aflăm oridinea corectă!