Prognozele Comisiei Europene pentru 2014: România va avea o creştere economică de 2,2%

Economia României va fi susţinută anul viitor de efectul reformelor structurale adoptate în zona de producţie şi pe piaţa forţei de muncă, anticipează Comisia. Principalul motor al economiei va fi cererea internă, atât investiţiile, cât şi consumul privat, în timp ce exporturile vor aduce o contribuţie negativă la creşterea economică, se arată în raportul publicat vineri.

Comisia Europeană a modificat prognoza privind creşterea economică a României pentru 2014 de la 2,5%, la 2,2%, anticipând ca factori pozitivi efectul reformelor structurale şi cererea internă, în timp ce evoluţia exporturilor va fi afectată de situaţia externă şi de condiţiile dificile de creditare, transmite Mediafax.

Astfel, CE anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) va creşte anul viitor cu 2,2%, confirmând totodată prognoza de plus 1,6% pentru 2013, în linie cu aşteptările FMI şi ale Guvernului, potrivit prognozei economice de primăvară, prezentată vineri de Executivul de la Bruxelles.

Pentru anul viitor, FMI anticipează o creştere de 2% a PIB-ului României, potrivit prognozei economice mondiale publicată în aprilie.

În prognoza economică de iarnă, publicată în februarie, CE anticipa pentru România o creştere economică de 1,6% în acest an şi de 2,5% în 2014.