TRAIAN BASESCU LA ORA DE BUSINESS

În general la noi concurența politică în domeniul economic se manifestă prin împărțit pomeni electoratului, dar după ce președintele a înțeles să felicite guvernele din ultimii patru ani pentru că au scos țara la liman, între Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu și Victor Ponta a pornit un soi de dialog prin media în care fiecare dintre ei crede că va merita mai multe felicitări dacă arată cât de proști au fost ceilalți. Mie mi se pare că atunci când te raportezi la trecut e mai util să înțelegi greșelile decât să transmiți sau să culegi felicitări, acesta fiind singurul mod în care o țară, un popor sau un guvern poate evita să repete Istoria.

De exemplu, lauda președintelui la adresa măsurilor guvernului Boc sunt clar exagerate. În 2010 tăierea salariilor bugetarilor a devenit inevitabilă pentru că respectivul guvern a amânat un an și jumătate restructurarea sectorului public. Creșterea TVA-ului a lovit cum nu se putea mai potrivit în consum, exact atunci când consumul era la pământ. Cât despre Mihai Răzvan Ungureanu, în cele două luni cât a fost premier, domnia sa a fost nevoit să se răzgândească în privința reducerii CAS, o măsură veritabilă de dreapta și care ar fi stimulat cu adevărat munca. Guvernul Ponta promisese revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 și a făcut-o, sacrificând, la fel, atât reducerea poverii fiscale pe muncă, dar și investițiile în economie.

Este foarte adevărat că în acești patru ani statul și-a redus cheltuielile și a putut astfel aduce deficitul bugetar sub 3%, dar n-a făcut-o păstrându-i pe cei mai buni dintre bugetari ci pierzându-i pe cei care nu trăiau din șpăgi.

Dintr-o criză economică n-a ieșit nimeni până acum fără să stimuleze fie munca, fie investițiile. Niciunul dintre guvernele din ultimii patru ani nu a reușit să facă asta, iar felicitările sunt chiar premature.

În România avem chiar nevoie de un proces, de o dezbatere publică a crizei pe care am trăit-o cu toții în acești ani. O dezbatere curată, fără interese electorale sau de altă natură, un mesaj pentru noi înșine dar și pentru generațiile viitoare care vor dori să înțeleagă într-o zi faptele și bune și rele ale acestei crize.

Sunt Moise Guran și voi face primul pas în acest sens într-o ediție specială împreună cu președintele Traian Băsescu, în această seară de la ora 19, la TVR 1.